Mummit ja vaarit

Lukumummi ja -vaari -toiminta

MLL Pakilan toimialueella toimii kaksi lukumummia, toinen Paloheinän ja toinen Maunulan ala-asteella. Haluaisitko sinäkin mukaan toimintaan?

Suomessa lähes kaikki lapset oppivat tarkan lukutaidon, mutta osa lapsista ei saavuta sujuvaa lukutaitoa. Jos lukeminen on hidasta ja työlästä, lapsi alkaa helposti vältellä sitä. Se taas lisää riskiä syrjäytyä myöhemmin koulutuksesta ja työelämästäkin.

Lukumummi ja -vaari -toiminnan tarkoituksena on tarjota lapsille lisää lukukokemuksia sekä innostaa heitä lukemisen pariin yhteisten lukutuokioiden avulla. Lukutuokioiden lomassa syntyy luontevaa sukupolvien välistä kanssakäymistä, kun vapaaehtoiset osallistuvat lasten arkipäivään ja lapset saavat säännöllisen kontaktin isovanhempiensa sukupolveen.

MLL:n Uudenmaan piiri on käynnistänyt lukumummi ja -vaari -toimintaa Niilo Mäki Instituutin kehittämän mallin innoittamana. Nyt tarvitaan innokkaita vapaaehtoisia tukemaan lasten lukemista. Olisitko Sinä yksi uusista lukemisen tukijoista?

Mitä lukumummi tai -vaari tekee?

Lukee koululla yhdessä kirjaa niiden lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen. Lukemisen jälkeen keskustelette lukemastanne. Tarkoituksena on innostaa lapsia lukemaan yhteisten lukutuokioiden avulla.

Mihin sitoudun?

Käyt koululla lukemassa omien mahdollisuuksiesi mukaan, noin kerran viikossa.

Tarvitsenko erityistaitoja?

Et! Iloinen mieli ja innostus lukemiseen riittävät. Saat meiltä ohjausta, perehdytystä ja tukea vapaaehtoistyöhösi.

Miten pääsen mukaan?

Ottamalla yhteyttä MLL:n Uudenmaan piirin Merja Karhuseen, merja.karhunen(at)mll.fi tai p. 044 7633 555, jolta saat lisätietoja seuraavista koulutuksista ja alueesi lukumummi ja -vaari -toiminnasta.

Lue lisää lasten lukusujuvuudesta www.nmi.fi ja lukumummi ja -vaari -toiminnasta http://www.lukumummitjavaarit.fi/.

Haluaisitko toimia perhekahvilassa tai muuten toiminnassamme mummuna/vaarina alueen lapsiperheille?

Haemme koko ajan toimintaamme mukaan mummeja ja vaareja, jotka haluaisivat tulla esim. perhekahviloihin olemaan kahvitusapuna, lasten syleinä ja vanhempien seurana. Ota rohkeasti yhteyttä hallituksen jäseniin, niin kehitellään sinulle sopiva tapa toimia!